Creatief koken op vuur: zelfgebakken Italiaanse stokbroden!

Begin juli hebben we ons laatste samenzijn voor de zomervakantie gehad. Het ging deze keer niet zozeer om het vuur maken zelf, maar wat je er op klaar kan maken. Eerdere keren was het vooral zoetigheid, deze keer waren het heuse ‘stok-broden’ en een pannetje pasta met tomatensaus.

Lees onder de foto’s verder over de activiteit ‘Zomer lunch’. Bekijk de agenda voor de aankomende activiteiten.

Watermunt…

Bij aanvang van de activiteit brandde het vuurtje al. We konden dus meteen aan de slag met kokkerellen. We zijn begonnen met een kop thee. Na eerder al brandnetels en kleefkruid gebruikt te hebben, gebruikten we deze keer watermunt voor onze thee. Uiteraard zelf geplukt! En hij viel goed in de smaak. Zo leuk om te zien dat als je zelf iets vindt/plukt/maakt de bereidheid om te proeven (en het zelfs lekker te vinden) zo groot is.

Deeg maken…
Oeps! Te veel water…

Terwijl de thee nog een beetje afkoelde zijn we aan de slag gegaan met het deeg. Er moest beetje bij beetje wat water bij de bloem. En dit is nog niet zo eenvoudig om in te schatten. We hebben flink wat plakhandjes gezien waar de nodige bloem aan te pas moest komen om ze weer schoon te krijgen.

Met wat paprikapoeder, tijm, oregano en zout kon er naar smaak een Italiaanse ’twist’ aan het brood gegeven worden. En met een beetje olijfolie maakten we het deeg mooi soepel. Alles zonder weegschaal. Van proberen kan je leren. De deegbolletjes van alle kinderen waren uiteindelijk prachtig. Qua smaak waren sommigen ietwat/behoorlijk zout, maar dat mocht de pret niet drukken. Er was genoeg om te delen. Mooie les voor de volgende keer!

Het lange wachten…

Het deeg hebben we om een stok gewikkeld. Voordat we dit deden moesten we eerst zelf de bast nog van de stok af snijden. En toen kwam het moeilijkste van alles: wachten…wachten…nog langer wachten…is het brood al goed? Nee? …Nog langer wachten…zucht :-)!

Het was een gezellige afsluiting van de eerste helft van het jaar. Na de zomer gaan we weer verder. De data staan inmiddels in de agenda, over de invulling denk ik nog even na. Zodra deze bekend is zal er weer een bericht uitgaan. Tot die tijd hoop ik dat iedereen geniet van een welverdiende (en hopelijk zonovergoten) zomervakantie!

Tips, vragen, opmerkingen of suggesties? Laat gerust onderstaand een reactie achter, vind ik erg leuk!

Reageer